Dat een tuin mij iets kon leren over de natuur in de omgeving, had ik nooit zo beseft, totdat we in september 2000 in Arnhem kwamen wonen. In een huis buiten de bebouwde kom met een grote groene bostuin. Het zag er allemaal heel natuurlijk uit. Met grote eiken rondom, en in het midden een robuuste esdoorn. Maar mensen met tuinervaring zeiden tegen mij: 'dat fluitenkruid is onkruid hoor, en die dovenetel ook'. Het werd ook elk jaar meer, dus ik haalde het eruit en pootte vrolijke floxen en ridderspoor. Helaas. De schaduwtuin was geen geschikte plek voor deze planten, ze stonden te verpieteren en uiteindelijk veranderde toen de hele border in een zevenbladplaag. 😕

Ik besloot het anders te doen. De planten die er eerst stonden – het 'onkruid' – liet ik weer toe. Ik verdiepte mij in planten die hier van nature voorkomen en die het goed doen in een schaduwtuin. Wat spontaan aan kwam waaien en er leuk uitzag, mocht blijven. Zo veranderde de tuin langzaam weer in een natuurlijke oase. En daar heb ik heel veel van geleerd. Vooral dat tuinieren genieten is, en niet een strijd moet zijn.

Nu probeer ik niet meer mijn grasveld om te toveren tot een Engels gazon, maar omarm ik het mos dat altijd groen is in het schaduwhoekje. Laat ik in het voorjaar de paardenbloemen, madeliefjes, ereprijs en pinksterbloemen lekker hun gang gaan. Ondertussen geniet ik van alle bijtjes en vlinders die een bezoek brengen aan ons bloemrijke grasveld. Het fluitenkruid staat weer metershoog. Vingerhoedskruid neemt elk jaar in aantal toe en ook de vergeet-me-nietjes zijn een welkome invasie. Het is een komen en gaan van vele vogels. Spechten, boomklevers, mezen; ik geniet er elke dag van. Tuinieren met de natuur mee bracht me veel meer dan toen ik een keurige tuin probeerde te forceren.   

tuiniEren met de natuur

Geworstel met mijn tuin

tuiniEren met de natuur mee

Geworstel met mijn tuin

Live in each season as it passes. Breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influence of the earth.   

- Henry David Thoreau, Walden

Je kan een gevecht leveren met je tuin, maar als je je tuin laat meebewegen met de natuur kost het je veel minder moeite en levert het je veel meer op! Tips over planten die uiteindelijk helemaal niet pasten in mijn tuin, gaven me veel meer werk en frustratie dan plezier. Bovendien kwam er toen ik het los liet veel meer leven in de tuin. In een wereld waar de biodiversiteit steeds verder achteruitgaat, kan je dus in je eigen tuin al een verschil maken. Dat wil ik voor iedereen: voor iedereen een natuurgebiedje in eigen tuin!

Na jaren werken als communicatieadviseur en later als eigenaar van een uitgeverij besloot ik toen een carrièreswitch te maken. Ik volgde een opleiding tot tuinontwerper en beplantingsadviseur bij OntwerpAcademie, liep stage bij Studio May & June en werd vrijwilliger bij Kwekerij de Boschhoeve.

Zo kreeg Studio Sleutelbloem vorm: een ontwerpbureau voor natuurlijke tuinen. Mijn liefde voor de natuur, tuinieren, fotograferen en ontwerpen komen hierin mooi samen. Het is nu mijn missie om iedere tuin om te toveren tot een tuin die leeft!

Iedere tuin een natuurgebiedje

Iedere tuin een natuurgebiedje

- Joanneke

stuur een berichtje

Zo, nu ken je mijn worsteling met de tuin. En hoe zit dat met jou? Waarom wil jij een groene tuin?
Wat gaf bij jou de doorslag? Ik vind het boeiend om ieders motivatie te horen. Te zien hoe steeds meer mensen bewust worden van het belang van een groene tuin. Als je het wilt delen, laat dan hier een berichtje voor mij achter. Op werkdagen probeer ik binnen 24 uur te reageren. Ben benieuwd!

En nu jij

En nu jij

De sleutelbloem (primula, primus = eerste) is een van de eerste plantjes die na een koude winter weer begint te bloeien. Het is het symbool voor nieuw leven, een nieuw begin, groei en hoop.
De natuur is erg veerkrachtig. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe de natuur weer opkrabbelt als ze de ruimte krijgt. Maar ik krijg ook wel eens buikpijn als ik berichten zie over de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland. Maar hé, samen kunnen we daar wat aan doen!

Kies je voor Studio Sleutelbloem, dan kies je voor een ontwerper die altijd probeert rekening te houden met het vergroten van de biodiversiteit en de ecologische waarde van jouw tuin. Want een mooiere wereld begint in je achtertuin!

Visie van STUDIO SLEUTELBLOEM

Over studio sleutelbloem

IN een Tuin die leeft vind je zoveel mogelijk van onderstaande punten:

  • genoeg fijne plekjes om te tafelen, te luieren, te spelen, te lezen
  • verschillende lagen begroeiing zoals een boom, heesters, vaste planten, bolgewassen en soms eenjarigen
  • geen strak gazon, maar een grasveldje waar ook ruimte is voor klaver, madeliefjes, ereprijs of pinksterbloem
  • een waterbron, dit trekt zoveel leven aan, al is het maar een drinkschaal
  • planten opgekweekt zonder bestrijdingsmiddelen
  • gelegenheid voor vogels en insecten om te eten, te nestelen en te schuilen
  • beplanting met ook inheemse planten, dus planten die hier in Nederland al heel lang voorkomen
  • aandacht voor het klimaat en milieu, bijvoorbeeld door opvang van regenwater, plantenkeuzes of hergebruik van bestaande materialen

neem dan contact met me op

BEN je enthousiast en heb je zin in een GROENE tuin?