Afgelopen week heb ik twee nieuwe tuinwoorden geleerd. Stumpery en bug snug. En zoals dat met nieuwe dingen gaat; als je ze net kent, kom je ze opeens overal tegen. Vooral in mijn instagram tijdlijn, want zo gaat dat natuurlijk. En dat werkte zeer inspirerend moet ik zeggen.
Ik had namelijk een stuk van mijn tuin leeggehaald. Het was een chaos geworden, met vooral hondsdraf en zeepkruid, maar ik wilde er een iets meer georganiseerde wildernis van maken. Het lastige is dat dit stukje tuin op het noorden ligt en in de zomer pas na twaalf uur zon krijgt. Dus ik was wat beperkt in de mogelijkheden. Iemand suggereerde toen er een stumpery van te maken. Dat moest ik even opzoeken.
> Wat is een stumpery (garden) en hoe maak je die?
Ik ging wat googlen en vond veel artikelen met titels als: ‘Transform a shady corner of your garden with a stunning stumpery’. Een stumpery is blijkbaar een soort tuin in de schaduw waarbij je gebruik maakt van oud hout, zoals een boomstammetje of stronk. Daartussen zet je schaduwminnende planten als varens, hosta, maagdenpalm, vingerhoedskruid of salomonszegel.
De stumpery stamt al uit de Victoriaanse tijd, toen men een grote interesse had in de wilde natuur en de esthetiek van verval. Klinkt romantisch toch? Dat wil ik ook!
Ik ging meteen los met fantaseren: vroeg in het voorjaar bloeien er bosanemoontjes en sneeuwklokjes. Dan komen de primula’s, varentjes krullen op, longkruid en boshyacintjes geven mooie blauwe en paarse accenten. Daarna volgen de donkere ooievaarsbek en vingerhoedskruid, akeleitjes, lievevrouwebedstro, fluitenkruid. En in de nazomer en herfst het fris wit van de bosasters en herfstanemonen. Mmm…!
> De bug snug als finishing touch
Dus nu aan de bak. O ja, een bak. Ik bedacht dat ik ook nog een paddenpoeltje wilde maken van een speciekuip. Die gaat er ook komen. En dus een bug snug. Ook een suggestie van iemand op Instagram. Het is een verzameling van snoeimateriaal (bloemstengels, takjes, blad) die je opstapelt in een soort wigwam die je maakt van grote takken. Een perfecte plek voor insecten om zich in te verstoppen om te overwinteren en die dikke pad die in mijn speciekuip komt wonen, kan zich daar dan ook prima tussen verschuilen.
Als je nu op het internet gaat zoeken op bug snug en stumpery zal je zien dat er veel ‘tuinierders’ hier al mee bezig zijn geweest. Ik ben dus de volgende en zal je op de hoogte houden van de vorderingen en resultaten!
Wil je ook zoiets in de tuin? En wil je graag dat ik even met je meedenk? Stuur me dan een berichtje, dan help ik je verder!
Als je mijn blog liever in je inbox wilt ontvangen,
meld je dan aan voor de ‘Groene Boost’ mails.