September 23, 2024

Welke dieren komen af op klimop

Biodiversiteit

RUBRIEK:

Heel veel dieren komen af op klimop, zoals hier het bont zandoogje. Lang leve de klimop!
Bont zandoogje op een bloeiende klimop.

Dit weekend parkeerde ik mijn auto naast een muurtje dat begroeid was met klimop. En het gonsde er van de insecten. Het was ongelooflijk dat bij zo’n suffe plek als een parkeerplaats zoveel levende natuur was te vinden! Vandaag keek ik even in onze tuin en ook daar wordt de klimop inmiddels goed bezocht. De herfst is namelijk de periode dat de klimop begint te bloeien. En die bloei is nog maar een van de vele voordelen van de klimop. Dus ik ga even een pleidooi voor deze topper houden!

Welke dieren komen af op klimop?

Als je je zorgen maakt om de achteruitgang van de biodiversiteit, dan móet je gewoon een klimop (hedera helix) hebben in je tuin. Want een heel scala aan dieren houdt van deze klimmer! En ik ook.

Insecten
Nu de herfst is begonnen, staat de klimop in bloei met groengele bloemetjes waar heel veel insecten opafkomen. Ik zag vandaag een bont zandoogje, maar ook andere vlinders houden van de klimop, zoals de dagpauwoog en gehakkelde aurelia. De klimopbij is helemaal gespecialiseerd op de klimop. Zijn larven zijn nogal kieskeurig en lusten alleen maar stuifmeel van klimop, daarom scharrelt hij hier hun kostje bij elkaar.

Vogels
Aan het einde van de winter als de meeste bessen overal allang zijn opgegeten en voedsel schaars begint te worden, komt de klimop voor de vogels nog even met een maaltje zwarte bessen op de proppen. Vooral duiven, merels, spreeuwen en lijsters houden hier enorm van.

Natuurlijk is het voor vogels ook een fijne plek om zich te verstoppen als die gluiperige kat van de buren weer zijn ronde doet, en merels, roodborstjes en het winterkoninkje maken er graag een nest tussen het dichte blad.

Help, mijn klimop heeft geen bloemen of bessen

Als dit voor jou geldt, dan kan dat verschillende redenen hebben. De eerste jaren is de klimop uitsluitend bezig met groeien en is er niets anders te zien dan het gelobde blad. En pas daarna gaat hij zorgen voor zijn voortbestaan door het maken andere takken, die rechtop groeien en ander blad hebben, en gaat hij bloemen en bessen produceren. Dus als jouw klimop nog niet bloeit is hij óf nog niet oud genoeg óf je snoeit ‘m te drastisch zodat hij nooit de kans krijgt de takken te produceren waaraan de bloemen en dus bessen groeien.  

Klimop tegen je huis

Niet alleen voor dieren is de klimop een fijne heester. Wanneer je je gevel laat begroeien met klimop zorgt dat voor een goede natuurlijke isolatielaag, waardoor je huis in de zomer koeler blijft en in de winter beter de warmte vasthoudt. Bovendien zuivert klimop de lucht, en vangen de bladeren fijnstof op. Sommige mensen zijn bang dat klimop hun huis zal beschadigen. Dit is alleen het geval als je huis gepleisterd of geschilderd is, slechte voegen heeft, of bestaat uit zachte natuursteen of poreuze materialen. Ook een gevel van hout is niet de ideale ondergrond voor klimop.

En nu? Aan de slag natuurlijk!

Wil je ook graag een klimop, maar weet je niet zo goed welke soort of waar je ‘m dan zou moeten poten? Of heb je al een klimop maar wil je je tuin nog leuker maken voor insecten en allerlei andere dieren? Stuur me dan een berichtje en we gaan samen bekijken hoe we van jouw tuin een groen paradijs kunnen maken? 🐝

Misschien wil je alvast inspiratie opdoen hoe je je tuin nog aantrekkelijker kan maken voor dieren. En voor jezelf! Dan is mijn e-book 10 tips om je tuin om te toveren tot een paradijs iets voor jou!

  1. Klimop is echt een parel voor elke tuin! Het trekt niet alleen een grote variëteit aan insecten aan, zoals vlinders en de klimopbij, maar het biedt ook voedsel en beschutting voor vogels gedurende het hele jaar. Als je biodiversiteit wilt ondersteunen, is klimop een must-have. Bovendien helpt het je huis op een natuurlijke manier te isoleren. Let wel op met snoeien, zodat je de bloemen en bessen, waar veel dieren van afhankelijk zijn, niet mist. Omarm klimop en maak van je tuin een bloeiend ecosysteem! 🌿🐦

  2. Laura says:

    Wat een inspirerende post over de voordelen van klimop in de tuin! Ik was me er niet van bewust dat klimop zo’n waardevolle bijdrage levert aan de biodiversiteit, vooral in de herfst wanneer andere bloeiende planten afnemen. De combinatie van schuilplaats, voedselbron en natuurlijke isolatie maakt het inderdaad een veelzijdige plant. En het idee dat klimop de gevel kan helpen isoleren en zelfs fijnstof opvangt is een mooi pluspunt voor een milieuvriendelijke tuin!

    • Joanneke van den Heuvel says:

      Wat leuk dat het je geïnspireerd heeft! Klimop heeft beetje saai imago, maar stiekem doet ie goed werk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *