Weet je nog pas, de eerste sneeuw!? De hele wereld was bedekt met mooi wit laagje. Ik hou ervan. Het had wel wat consequenties. Want ik zou helpen bij het uitvoeren van een beplantingsplan dat ik had gemaakt, en dat kon nu niet doorgaan. Maar ik zat lekker in mijn warme Zweedse huisje in onze tuin, mijn droomwerkplek, en keek naar de twee eekhoorns die sinds kort hun ontbijt bij ons komen halen. In het najaar zag ik ze al af en toe uit de hazelaar snoepen. Nu voer ik ze bij met walnoten. Succes gegarandeerd!
>> De levende wintertuin
Ik kwam ook nog in een sneeuwbui terecht onderweg naar een studio in Orvelte. Daar mocht ik een presentatie geven over de wintertuin tijdens een webinar over De Levende Tuin van IVN Natuureducatie. Meer dan honderd mensen waren hierin geïnteresseerd en daar ben ik super blij om! Je zou kunnen denken dat de tuin in de winter niet zo boeiend is, maar dat heb je helemaal zelf in de hand. En deze groep mensen van het webinar was hier al lekker mee bezig. Zo leuk om te zien!
Ook in de winterperiode kan je tuin er namelijk aantrekkelijk uitzien. Door bijvoorbeeld te werken met structuur in je tuin.
>> Hoe zorg je voor structuur in je wintertuin
🌱 Werk met verschillende lagen in je tuin (kruidlaag, heesterlaag en bomenlaag). Zo ben je 3-dimensionaal bezig en voorzie je ook meteen allerlei verschillende dieren van voedsel en schuilplaatsen, van dikke pad tot lenige eekhoorn!
🌱 Zet niet alle planten langs de rand met in het midden een gazonnetje. Dat is niet zo spannend. Werk met hegjes, heesters en bomen die ook best midden in de tuin mogen staan!
🌱 Zorg voor wintergroen. Als alles inmiddels is geknakt of omgewaaid, dan blijven de wintergroene heesters nog body geven aan je tuin.
>> Welke heesters blijven groen in de winter
🌱 Denk bijvoorbeeld aan hulst (Ilex aquifolium). Echt een topper, ook voor dieren. Het biedt een schuilplaats door de dichte, stekelige bladeren en geeft ook nog eens bessen die in trek zijn bij appelvinken. De bloesem van de hulst is weer een voedingsbron voor verschillende wilde bijen, honingbij, hommels en vlinders.
🌱 En wat dacht je van de Taxus. Heel gemakkelijk te snoeien. Dus hier kan je mooie hegjes mee maken die structuur aan je tuin geven, bijvoorbeeld tussen de border en je terras of om een lelijk schuurtje weg te stoppen.
🌱 Als derde noem ik de klimop, Hedera helix. Deze kan je natuurlijk als klimmer gebruiken. Maar de cultivar ‘Arborescens’, de struikklimop, die klimt niet en gedraagt zich meer als een heester. Met de rijke bloei in het najaar 🐝 en de bessen in de winter mag deze eigenlijk niet ontbreken in je tuin! 🐦
Als je mijn blog liever in je inbox wilt ontvangen, meld je dan aan voor de ‘Groene Boost’ mails.