January 15, 2025

Het eerste sneeuwklokje

Tuintips

RUBRIEK:

Jaaah, daar was ie! Ik zag ‘m vandaag: het eerste sneeuwklokje in onze tuin. Nog een kleintje, bloempje nog in de knop, maar het eerste begin van nieuw leven is er.

Ik word altijd erg blij van sneeuwklokjes. Mijn moeder zei vroeger altijd dat als je goed luisterde je ze zachtjes hoorde klingelen. En ik ging er dan bij liggen, luisterde goed, hoorde niks, maar zei dat ze gelijk had.

Kijk, dit is ‘m 😍

Galanthofielen

Sneeuwklokjes hebben voor veel mensen iets magisch. Er bestaan zelfs echte galanthofielen. Dat zijn mensen die gék zijn van sneeuwklokjes (Galanthus) en zoveel mogelijk cultivars willen hebben of allerlei bijzondere snuisterijen verzamelen waarin het thema ‘sneeuwklokje’ is verwerkt. Van sokken tot pannenlap tot kaarsenstandaard.

Het verzamelen van zoveel mogelijk verschillende sneeuwklokjes is niet eenvoudig. Het sneeuwklokje kent namelijk zo’n 700 verschillende cultivars! Je hebt natuurlijk de ‘ordinaire’ sneeuwklok, de Galanthus nivalis. Maar wat dacht je van de ‘Primrose Warburg’, met een geel vruchtbeginsel en met lichtgele puntjes aan de binnenste bloemblaadjes. Of de Galanthus nivalis ‘Flore Pleno’ met een mooie gevulde bloem. De Galanthus elwesii ‘Godfrey Owen’ is bijzonder, omdat het als enige sneeuwklokje zes binnenste en buitenste bloemblaadjes heeft in plaats van drie.

Begin februari is er weer het Sneeuwklokjesfeest bij Kwekerij de Boschhoeve in Wolfheze, waar je veel verschillende soorten sneeuwklokjes kunt kopen, en bewonderen in de tuin. Sowieso een aanrader om een keer heen te gaan.

Het Sneeuwklokjesfeest: een Eldorado voor iedere liefhebber van sneeuwklokjes!

Gemakkelijk te vermeerderen

De bijzondere sneeuwklokjes zijn alleen niet goedkoop! Je betaalt zo een paar tientjes voor een enkel plantje. Gelukkig zijn sneeuwklokjes gemakkelijk te vermeerderen. Tenminste, dat is wat ik met het huis-tuin-en-keuken sneeuwklokje nivalis in mijn tuin altijd doe. Die duurdere zullen misschien wel weer wat meer noten op hun zang hebben…

Deze sneeuwklokjes nivalis (en elwesii ook) maken namelijk veel ‘bijbolletjes’. Zo krijg je al na een paar jaar een flinke pol bollen. Na de bloei neem ik dan een pol sneeuwklokjes op met een spade of riek en dan trek ik ze uit elkaar en plant ze weer in aparte groepjes uit. Elk jaar worden het er zo meer. En dat is helemaal niet erg, want van sneeuwklokjes heb je nooit te veel.

Ik heb een filmpje gemaakt waarin je kunt zien hoe je dat doet.

Sneeuwklokje met bij
Belangrijk: sneeuwklokjes zijn ook fijne voedselbronnen voor vroege bijen en hommels.


Sneeuwklokjes combineren

Sneeuwklokjes kan je mooi combineren met een Eranthis hyemalis (winterakoniet), Cyclamen coum (cyclaam), Scilla bifolia (vroege sterhyacint) of Helleborus orientalis (kerstroos). En ze steken prachtig af tegen een donkere achtergrond van wintergroen of de kale rode takken van een Cornus alba (witte kornoelje). Laat ze lekker verwilderen tussen je heesters en onder de bomen en je hebt er een leven lang plezier van.

De beplantingsplannen voor klanten stop ik ook altijd vol met allerlei voorjaarsbolletjes en eigenlijk ontbreekt ook nooit het sneeuwklokje. Hij/zij is echt een must als je een tuin wilt die het hele jaar aantrekkelijk is. 

Heb jij ook sneeuwklokjes in je tuin? Bloeien ze al? Heb je bijzondere soortjes?

Stuur me eens een foto! Of stuur ze via een DM in Instagram, dan kan ik ze daar delen in mijn stories


Als je mijn blog liever in je inbox wilt ontvangen, meld je dan aan voor de ‘Groene Boost’ mails.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *