Je hebt het vast al gemerkt: het is weer tijd voor de bloembollen. En ik kan het poten van bollen ook zeker aanraden, want voorjaarsbollen halen het bloeiseizoen naar voren. Ik verwerk daarom in mijn beplantingsplannen altijd veel bloembollen, want zo heb je al vanaf eind januari iets gezelligs in je tuin! Ze hoeven nu nog echt niet de grond in, dat lukt zelfs nog wel in december is mijn (luie) ervaring. Maar je kan natuurlijk al wel bloembollen bestellen. Ik geef je drie tips om de meeste lol te hebben van de vijf beste voorjaarsbollen voor je tuin.
Kies allereerst voorjaarsbloeiers uit die fijn zijn voor de eerste insecten. Dit is mijn top-vijf beste voorjaarsbollen voor insecten:
Sneeuwklokjes (Galanthus nivalis of G. elwesii). Sneeuwklokjes zijn echt de bodes van een nieuw jaar en nieuw leven. Ze bloeien vanaf februari en doen het bijna overal: schaduw, zon, maakt niet uit. Vooral honingbijen zijn dol op sneeuwklokjes. Wil je er meer? Je kan ze heel makkelijk vermeerderen.
Krokus (Crocus tommasinianus of C. vernus)
Na de sneeuwklokjes komen de krokussen. In de loop der jaren worden het er steeds meer, want ze zaaien zich uit. Lichte schaduw of zon, daar houden ze van. Fijne bloem voor hommels, honingbijen, vlinders en sommige wilde bijen.
Blauwe druifjes (Muscari botryoides of M. armeneiacum)
Rond april komen de blauwe druifjes in bloei. Zet ze in een groepje, dan komen ze het beste tot hun recht. Populair als voedselbron bij bijen en leuk voor in boeketjes!
Sierui (Allium)
Sierui mag ook niet ontbreken op je boodschappenlijstje. Van april tot september kan je wel een bloeiende Alliumsoort in je tuin hebben. Fijne Alliums zijn A. schoenoprasum (bieslook), A. spaerocephalon (trommelstokjes) en de A. tuberosum. Allemaal houden ze van een droge plek in de zon en zijn ze zeer in trek bij wilde bijen, hommels, honingbijen en vlinders.
Tulp (Tulipa sylvestris en T. turkestanica)
Geen voorjaar zonder tulpen. Je hebt misschien een Keukenhof-associatie met de tulp, maar je hebt ook heel mooie tulpjes met een natuurlijk uitstraling, zoals Tulipa sylvestris (de bostulp) en T. turkestanica. Solitaire bijen en honingbijen zijn er dol op omdat deze tulpen heel makkelijk toegankelijk zijn.
Zorg er vervolgens voor dat de bollen die je koopt biologisch zijn. Biologisch is misschien wat duurder, maar het is zo veel beter. Onlangs was weer in het nieuws dat er steeds meer mensen zijn met de Ziekte van Parkinson, met name in gebieden waar veel pesticiden gebruikt worden in de landbouw. En laat dat nou juist het geval zijn in de bollenteelt. Je hebt misschien een goedkopere bol maar je krijgt er ook gratis nare ziektes bij, dus doe dat maar liever niet. Hoe meer mensen vragen om biologisch, hoe meer de markt wordt gestimuleerd om biologisch te gaan kweken. Dus vraag erom en steun de bedrijven die deze stap al hebben gemaakt!
Hier kan je biologische bollen krijgen:
Bloemoloog
De Warande
Huiberts Biologische Bloembollen
Natural Bulbs
Sprinklr
Studio May & June
Vivara
Weet je nog meer adresjes? Laat het me weten!
Ten slotte, koop of bestel er lekker veel. Je zou denken dat 100 bollen al echt een hele hoop is, maar voor een goed effect heb je er echt een flink aantal nodig. De kleine bolletjes als sneeuwklokjes, blauwe druifjes en krokussen zet ik vaak in groepjes van 5 à 7 bolletjes bij elkaar. De sieruien en tulpen poot ik meestal als een slinger door de border heen. En zet natuurlijk al je lege potten vol!
Wil je het bloeiseizoen vervroegen, ga dan echt voor voorjaarsbollen. Denk aan de vijf beste bollen voor insecten, kies voor biologisch en bestel er lekker veel voor het grootste wow-effect. Succes!
Zou je graag hulp willen hebben bij een tuinontwerp of een beplantingsplan voor een tuin vol met bollen? Stuur dan een mail naar joanneke@studiosleutelbloem.nl. Ik help je graag!