Zo is het precies!
Eind januari hadden wij opeens een bezoeker in onze tuin: een mol die hier en daar een bultje opwierp. Prima. Ik heette hem of haar van harte welkom. Je bent een ecologische tuinier of niet! Maar toen deze mol ook belangstelling begon te krijgen voor onze sneeuwklokjes en daartussen een heel landschap aan molshopen begon te creëren, werd ik toch minder enthousiast.
Hoe kon ik deze mol vriendelijk doch dwingend vragen zijn molshopen ergens anders op te werpen? We gingen maar weer eens googlen, en wat rondvragen en lezen, en ik vond heel veel tips en leuke informatie over ‘de mol’.
Mollen zijn namelijk heel nuttige dieren. Door het graven van hun gangen maken ze de bodem luchtig. Ze eten andere diertjes waar je ook niet op zit te wachten, zoals emelten, engerlingen en naaktslakken. Jawel, naaktslakken! De mol is je vriend! De poep van de mol wordt vervolgens geconsumeerd door allerlei kleinere wezentjes in de grond, micro-organismen, die juist belangrijk zijn voor een gezond bodemleven. De aarde die mollen opwerpen in een molshoop is heel schone aarde en bevat weinig onkruidzaden. Ideaal dus om bijvoorbeeld te gebruiken bij het voorzaaien van plantjes.
Maar goed, deze mol moest even verplaatst worden van mijn sneeuwklokjesveldje naar elders in de tuin en hoe moest ik dat nou voor elkaar krijgen? Ik kreeg heel veel tips. Zoals in de molshoop roepen dat ie moest verhuizen, op z’n kop poepen, maar ook flessen in een molshoop te zetten zodat de wind een fluitend geluid zou maken. Andere tip was hondenhaar in een mollengang leggen, want ze houden niet van die geur. Zelfs carbid werd genoemd, omdat dat in combinatie met water een bepaald gas ontwikkelt wat niet fijn is voor de mol. Keizerskroon planten, ook vanwege de geur. Maar die stonden er al en hadden deze mol er niet van weerhouden om onze tuin te bezoeken. Ik besloot om te kiezen voor een apparaat dat op willekeurige momenten rare trilgeluiden maakt. Te koop bij het tuincentrum of bouwmarkt. En dat werkte! Binnen enkele dagen kwamen er tussen mijn sneeuwklokjes geen nieuwe molshopen meer bij en was ie verhuisd naar achterin de tuin. Waarschijnlijk komt ie volgend jaar januari gewoon weer terug, maar voor nu laat ie mijn sneeuwklokjes even met rust.
Wat ik trouwens ook ontdekte tijdens mijn speurtocht: de wetenschappelijke naam voor mol is Talpa europaea. Talpa, John de Mol… Nou ja! Dus wie is de mol? John.
Ik vond leuke, relativerende informatie over de mol in een column van Romke van de Kaa: https://www.romkevandekaa.nl/artikelen/de-mol/
En ook in het boek van Suze Peters en Lotte Stekelenburg, Het plaagdierboek, uitgeverij Trichis, las ik een informatief hoofdstuk over de mol. Sowieso een aanrader, dit boek!
Foto van de mol heb ik van internet geplukt en is van Mick E. Talbot – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24543147
Zo is het precies!
Wat leuk dat het je geïnspireerd heeft! Klimop heeft beetje saai imago, maar stiekem doet ie goed werk!
Wat een inspirerende post over de voordelen van klimop in de tuin! Ik was me er niet van bewust dat…
Klimop is echt een parel voor elke tuin! Het trekt niet alleen een grote variëteit aan insecten aan, zoals vlinders…
Leave a Reply