January 26, 2024

De beste tips voor een vogelvriendelijke tuin

Biodiversiteit

RUBRIEK:

puttertje op een distel

De Nationale Tuinvogeltelling. Moeilijk? Ik vond van wel. Wij hebben best een grote tuin en veel vogels. Hoe tel je dan in een keer alle mussen die daar rondfladderen? Of die beweeglijke pimpelmeesjes, die continu van vetbol wisselen. En die roodborst, was dat nou die ene die je net ook al zag, of was dat weer een andere? Waarom komt die bijzondere specht nou precies níet in het half uurtje dat jij aan aan het tellen bent?! 

Hoe meer vogels, hoe lastiger. Hoe beter! Want dat betekent dat jouw tuin een toffe plek is voor vogels. En dat is waarschijnlijk een groene, natuurlijke tuin. Of in elk geval een tuin in een natuurlijke omgeving. 

Als het nou wat tegenviel met het aantal vogels, heb je vanaf nu een jaar de tijd tot de volgende tuinvogeltelling om van je tuin een vogel-all-inclusive te maken! Oké, aan de slag dus. 

🌸

De basisprincipes

Net als alle ander levende wezens willen vogels eigenlijk maar drie dingen: eten & drinken, een plekje om veilig te chillen, en voortplanten. Als jij ervoor zorgt dat jouw tuin aan die drie behoeftes tegemoet komt, zal je zien dat je meer vogels naar je tuin lokt. Zo simpel is het.

1 Eten & drinken

Vogels eten over het algemeen bessen, zaden en insecten. Zet dus lekker veel planten in je tuin die dit voedsel kunnen leveren. En een waterschaal is top. Vogels nemen een badje, drinken er wat uit, en ook insecten komen op het water af.

Voor bessen plant je bijvoorbeeld vuurdoorn, lijsterbes, rozenbottels, meidoorn, een  krent of klimop. Goede zaden leveren de teunisbloem, kaardebol, distels of zonnebloemen. En met inheemse planten lok je insecten, omdat die helemaal op elkaar zijn aangepast. Kies bijvoorbeeld voor klimop, koninginnekruid, hemelsleutel, veldsalie of wilde marjolein. Mooi, eten is geregeld.

2 Veilig plekje

Een goeie verstopplek of een plek waar je lastig bij komt, is ideaal voor vogels. Onbereikbaar voor de gluiperige kat van de buren en onzichtbaar voor die enge sperwer. Dat kan bijvoorbeeld in een wintergroene struik (klimop, taxus, olijfwilg of sneeuwbal). Of in een heester vol met venijnige stekels, zoals de meidoorn, sleedoorn of vuurdoorn. Hoog in een boom zit een vogel veilig en heeft ie goed zicht op eventuele gevaren.

3 Voortplanten

Ook voor het bouwen van een nestje is een plek waar je ongestoord kunt zitten natuurlijk een must. Dichte heggen, wintergroene heesters of een klimmer tegen een muur zijn perfect. Sommige vogels nestelen graag in holen in bomen of in spleten, zoals onder een dakpan. Die help je dan met een nestkastje. Schoon, hoog en lekker beschut.  

🌸

Veel werk?

Nee juist niet. In een vogelvriendelijke tuin hoeft het helemaal niet netjes te zijn, integendeel. Vogels houden van scharrelen tussen bladeren en rotzooien tussen takjes in rommelige hoekjes. Dus ga zitten in je luie stoel en doe lekker helemaal niets. Behalve dan genieten van al dat gefluit van die vogels om je heen.

🌸

Tuinadvies

Vind jij dat nou lastig, uitzoeken welke planten je dan moet hebben, waar je ze neer moet zetten en hoe je ze moet verzorgen? Lijkt het alsof dat bij anderen altijd makkelijker gaat dan bij jou? Stuur me dan een berichtje. Ik help je graag. Mijn doel is dat iedereen een klein natuurgebiedje bij zijn huis heeft. Want een betere wereld begint in je achtertuin! 

Ik plaatste ook een post op Instagram met deze 3 tips voor maken van een vogeltuin. Kijk maar even, dan heb je alles op een rij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *